Tantal

Tantal (Ta) är ett metalliskt grundämne som upptäcktes år 1802 av den svenske kemisten Anders Ekeberg, det utgör ungefär 2 miljondelar av jordskorpans totala kemiska sammansättning. I naturen förekommer tantal framförallt i olika oxidmineral, ofta tillsammans med niob och andra metaller. Tantal klassas av Europeiska kommissionen som ett av fyra konfliktmineral eftersom dess utvinning är tätt sammanlänkad med väpnade konflikter i Kongo-Kinshasa.

Den största användningen för tantal är i tillverkning av elektroniska komponenter, framförallt kondensatorer och högeffektsresistorer. Tantal används för att skapa superlegeringar med hög smältpunkt, styrka och duktilitet (förmåga att deformeras utan att spricka), vilka används i jetmotorer, kärnreaktorer, värmeväxlare, kirurgiska instrument och implantat, med mera. Hög motståndskraft mot korrosiva vätskor gör att tantal kan användas till reaktionskärl och liknande inom kemiindustrin.

Fyndigheter och produktion

Globalt sett är Kongo-Kinshasa (33 procent), Rwanda (28 procent) och Brasilien (9 procent) de största producenterna och EU:s behov tillgodoses genom import från dessa länder. Större kända tillgångar finns även i Australien och Kanada. Metallen har aldrig brutits i Sverige, men kända mineraliseringar finns i Västernorrlands, Jämtlands, Gävleborgs och Stockholms län.

Publicerad av Tomas Fredriksson

Chaufför, skrivare och fotograf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: